Boşanma ve Çocuk Psikolojisi

bosanma-ve-cocuk-psikolojisiToplumumuzda boşanma üzerine olan genel algı, çocuklar üzerinde kötü yönde etki ettiği yönündedir.

Halbuki uygun şekilde yönetilmiş bir ayrılık süreci, çocuk için mutsuz bir büyüme ortamından daha sağlıklıdır. Bu yazımızda, boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisini ve bu zorlu süreci en iyi şekilde nasıl atlatabileceğinizi inceleyeceğiz.

Boşanmak, bir çiftin hayatında olduğu kadar, çocukların hayatında da ciddi bir değişim anlamına gelmektedir. Ebeveynlerden birinin evden ayrılması, çocuğun evinin, okulunun ya da arkadaşlarının ani değişimi çocuk üzerinde uzun süreli olumsuz durumlara sebep olabilecek duygusal hasarlar bırakabilmektedir. Boşanma sürecinde çocuğun hayat düzeninin olabildiğince az değişikliğe maruz kalmasına dikkat etmek gerekir.

Bu süreçte ebeveynlerin hassas davranmaları ve çocuklara doğru şekilde açıklama yapmaları oldukça önemlidir. Ailenin çocuğun yaşını, duygusal ve düşünsel kapasitesini göz önünde bulundurarak uygun bir tavır takınması gerekmektedir.

Örneğin okul öncesi çağlardaki çocuklara sakin bir tonda, basit bir dille anne ve babanın artık birlikte yaşamak istemedikleri, ebeveynlerden birinin ayrı bir eve yerleşeceği, bu evin de çocuğa ait olacağı, istediği zaman bu yeni eve de gelebileceği ve orada da bir odası, oyuncakları olacağı ifade edilebilir.

Okul çağındaki çocuklara da, çocuğun yaşına uygun şekilde, sakin bir tonda boşanmanın sebepleri ve hayatında gerçekleşecek değişiklikler açıklanmalıdır. Açıklamanın net ve anlaşılır bir biçimde, dürüstçe yapılması önem taşır. Aile bireyleri bu süreçte sakin ve sevecen bir tavır takınırlarsa, çocuğun panik olmasına engel olmuş olurlar. Anne ile babasının bu durumla iyi baş ettiğini gören bir çocuk, bu büyük değişim karşısında daha az korku ve endişe yaşayacaktır.

Çocuklar, çevrelerinde olan biten her şeyin kendileriyle bağlantılı olduğuna inanmaya yatkındırlar. Bu sebepten, çocuğun boşanma konusunda kendini suçlu hissetmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu ayrılığın kesinlikle kendisi ile bir ilgisinin olmadığı, anne ve babanın çocuğu her zaman aynı şekilde sevmeye devam edeceği vurgulanmalıdır.

Sert Tepki ile Karşılaşabilirsiniz

Bazı çocuklar boşanma haberi karşısında sert tepkiler gösterebilirler. Bu tür tepkiler anlayışla karşılanmalı ve çocuğa hayatının belirli bir düzende, huzurlu bir biçimde devam edeceği garantisi verilmelidir.

Boşanma süreci, elbette anne, baba ve bazen diğer aile bireyleri üzerinde de büyük bir stres kaynağıdır ve bu süreçte tüm ailenin bir uzmandan psikolojik destek almaları süreci en sağlıklı şekilde geçirmelerine olanak sağlar.

Önümüzdeki haftalarda boşanmanın çocuklar üzerinde sıklıkla görülen etkileri ve bu etkilerle nasıl baş edilebileceğine değinecek, aynı zamanda İngiltere’de aile ve çocuk ruh sağlığı alanında sunulan hizmetler hakkında bilgi vereceğiz.

Konu ile ilgili soru ve görüşleriniz için mail yolu ile irtibata geçebilirsiniz.

Işıl Sansoy – Uzman Psikolog (Londrali.com)

Published by isilsansoy

Psychotherapy and EMDR in London

%d bloggers like this: