EMDR Terapisi ile geçmişi geçmişte bırakmak mümkün!
Her birimizin geçmişinde unutmak istediği, geride bırakmak istedigi bir takım olaylar vardir. Bazen bazi olayları zamanla geride bırakırız, ama bazen bazı olaylar üzerinden yıllar geçse de ruhumuzdaki etkisini yitirmez.
Her ne kadar düşünmemeye çalışsak da, o olayı bize hatırlatacak olan en ufak bir ip ucu, bizi saniyeler içerisinde en başa, olay anında hissettiğimiz yoğun duygulara götürür.
Bu yazımda, geçmişte yaşadığımız kötü olayları geçmişte bırakabilmemizi sağlayan oldukça etkili bir yöntemden EMDR’dan (Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme) bahsedeceğim.
Travma nedir?
Bizi duygusal olarak derinden sarsan, küçük ya da büyük olaylara psikoloji dilinde travma deriz. Çocuklukta yaşadığımız kötü olaylar, çocuk halimizin başetme kapasitesi kısıtlı olduğundan, bizi çaresizlik, güçsüzlük ya da suçluluk gibi duygulara sürükler ve gerekli müdehale yapılmadığı taktirde tüm benliğimiz, bu çaresizlik bilinci çevresinde oluşur. Kendini daima çaresiz, beceriksiz, güçsüz olarak görmüş olan bir kişi, kendisini dış dünyaya da bu şekilde sunacağından, hayat tecrübeleri de bu olumsuz algısını onaylar şekilde olacaktır. Çocukluk travmaları, tüm benliğimizin çekirdeğinde oluşmuş yaralardır ve kişinin başetme kapasitesine bağlı olarak gelecekte kişilik bozuklukları gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.
Travmalar bizi nasıl etkiler?
Yetişkinlikte yaşadığımız olumsuz olaylar duygu dünyamız çerçevesinde değişkenlik gösterir. Geçirdiğimiz bir kaza, bize ölümün aslında ne kadar yakın olabileceğini hatırlatarak bizi sarsarken, ayrıldığımız eşimiz bize sevilmediğimizi, yeterince iyi olmadığımızı, ömür boyu yalnız kalacağımızı fısıldar. Çevremizdekiler tarafından kırıcı şekilde eleştirilmek, aşağılanmak; kötü olduğumuzu, başarısız ve beceriksiz olduğumuzu söyler bize. Bunların hiç biri doğru değildir. Kaza geçirmiş bir kişi, sokağa çıkmayı bırakarak ölümden kaçamaz. Ayrılık sonrası, aynı acıyı yeniden yaşamaktan korktuğumuz için yeni bir ilişki kurmamak bizi, aslında en korktuğumuz yer olan “yalnızlığa” götürür. Kısacası, rasyonel bir bakış açısıyla bakarsak, korktuğumuz şeyden kaçınmanın, hayatı ertelemenin bize hiç bir faydası olmadığı gibi zararı vardır. Bazen de travmalar, biz onları geride bırakmak istesek dahi, onlarla savaşsak dahi peşimizi bırakmazlar. Düşünmek istemediğimiz şeyler zihnimizde döner durur, aynı olayı defalarca yaşarız, kabuslar görürüz, unutmak ister, unutamayız.
Bu gibi durumlar günümüzde depresyon, kaygı bozukluğu (panik ataklar, fobiler sosyal kaygılar), takıntılar, uyku ve yeme bozuklukları ve bazen de psikosomatik rahatsızlıklar (strese dayalı fiziksel rahatsızlıklar) şeklinde kategorilendirilmişlerdir.
Tedavi seçenekleri nelerdir?
EMDR tedavisi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da tavsiye edilen, ilaçsız, herhangi bir yan etkisi olmayan, oldukça hızlı ve etkili bir çözümdür.
İlaç tedavileri, ilaç kullanıldığı müddetçe semptomlarda azalma sağlayabilir. Örneğin, sosyal anksiyetelerde, belli grup antidepresanların kişilere faydalı olduğu görülmüştür. Psikolojik terapiler, bu anlamda işin köküne inerek uzun süreli bir çalışma sonunda kişilerin hayatında daha kalıcı çözümler yaratırlar. EMDR terapisi, konuşma terapisi ile çift yönlü fiziksel uyarımı birleştirerek, az önce bahsettiğim duygusal sıkıntılara oldukça kısa sürede etki eder ve kalıcı çözüm sağlar.
EMDR nedir?
EMDR terapisi, göz hareketleri ya da diğer (dokunsal, işitsel) çift yönlü uyarımlar ile konuşma terapisini birleştirerek, beynin duygularla ilintili bölümü olan amigdalayi harekete geçiren ve bu süreçte kötü anıların işlenmesi ile travmatik etkilerin giderilmesini sağlayan son derece hızlı ve etkili bir yöntemdir. Kişi zihnine kazınmış olumsuz düşünceleri, olumsuz duyguları ya da bedensel duyumları ve travmatik sahneleri bu ikili uyarım esnasında hatırlar ve bu şekilde sahnelerin olumsuz duygusal yükü duyarsızlaşır.
Yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda görülmektedir ki EMDR uygulaması ile travma sonrası uyku, yeme bozuklukları, depresyon, panik bozukluk (kaygı, panik atak vs.), duygusal ve fiziksel takıntılar, fobi, performans kaygısı, sınav kaygısı, yas (yakınların kaybı), ayrılık sonrasi depresyon, kronik ağrı, psikolojik kökenli fiziksel ve cinsel sorunların tedavisinde önemli başarı sağlanmaktadır.
EMDR ile ilgili daha fazla bilgi ve terapi için benimle info@isilsansoy.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.